Tambah garam dan lada sulah secukup rasa. Ambil sehelai daun pisang atau daun nyirik.
Setelah ayam masak boleh keluarkan ayam terlebih dahulu dan masak bahan perencah sambil dikacau dengan api perlahan untuk menjadikan kuahnya berwarna agak gelap.
. Akhir sekali masukkan kentang dan lobak yang telah di dadu kecil. Tumis sehingga udang masak dan serunding menjadi agak garing. Untuk membuat serunding tumis bawang tumbuk sehingga wangi.
Masukkan serai dan kelapa parut lalu tumis beberapa minit. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi. Jika suka boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.
Letakkan sesudu besar pulut kukus dan ratakan. Masukkan nasi sosej goreng dan daun bawang. Tutup api dan sedia di hidangkan dengan sambal kicap.
Isikan inti dan kemaskan balutan. Tapi saya tak buat pun sambal kicap kerana anak anak tak suka pedas. Masukkan udang garam dan gula.
Bila kentang hampir empuk masukkan juga daun sup batang celery cili padi dan bawang goreng. Jika suka hidangkan bersama telur goreng cincangan daun bawang atau hirisan timun. Jika suka lebih pedas boleh tambah jumlah cili padi.
Saya cuma letak cili padi yang dihiris. Di dalam kuali panaskan sesudu makan minyak.
Nasi Tomato Ppc Recipes Food Beef
Resep Tumis Pucuk Labu Oleh Susan Mellyani Recipe Resep Tumis Tumis Resep Makanan
Ayam Sambal Bali Cooking Recipes Food And Drink Food
Pin By Syifamaisarah On Resepi Pressure Cooker Recipes Recipes Cooker Recipes
Pin On Recipes Rice Savoury Dishes Salad
Tumis Tahu Daun Labu Tumis Makanan Diet Resep Tumis
Pin By Khaleeza Zaujani On Resep Cooking Recipes Food